Zo hou je je huis koel in de zomer
27 juni 2024
tips
techniek
Heb je het liever te koud of te warm? Een warm huis in de winter, een koel toevluchtsoord in de zomer: dat is toch wat we allemaal willen. Warmte krijg je makkelijk in huis. Je zet je verwarming een tandje hoger en het wordt warm. Maar hoe hou je het koel in huis, zonder te moeten investeren in een duur aircosysteem of in een ventilator, die enkel in staat is om die vierkante meter te verfrissen in de nabije omgeving. OK, er zijn wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je elk jaar op social media ziet passeren, maar wat is nu een duurzame oplossing?
Woning koel houden, is de warmte buiten houden
Alles begint met de warmte buiten te houden. Eenmaal het huis is opgewarmd, is het vrijwel onmogelijk om - zonder dure apparatuur - je huis opnieuw af te koelen, zeker tijdens een hittegolf. En vergis je niet, hittegolven zijn niet langer de uitzondering. Dat heb je de laatste jaren zelf aan den lijve kunnen ondervinden. Om te weten hoe je de warmte een halt toeroept voor die effectief in je huis sluipt, moeten we eerst het antwoord weten op de vraag hoe de warmte in je huis komt. We gaan ervan uit dat je huis goed geïsoleerd is. Dat is eigenlijk de eerste ‘barrière’. Een goede isolatie houdt namelijk zowel de koude als de warmte buiten. Uiteraard is het geen goed idee om ramen en deuren op warme dagen overdag open te zetten, zelfs niet om te verluchten.
Een glasraam trekt de zon aan
Glas trekt de zon aan, net als een magneet ijzer aantrekt. De zon valt op het glas, het glas warmt op en voor je het weet zit je zwetend naar de televisie te kijken. Waar je glaspartijen zich bevinden (oriëntatie) speelt een rol, zoals ook de grootte, het aantal vierkante meter en het soort glas. Zo kan je opteren voor zonwerende beglazing die minder zonlicht doorlaat, waardoor ook de kans op oververhitting slinkt. Maar, en het is een grote maar: bij passief-, lage-energiewoningen of BEN-gebouwen rekent men op die warmte. Dat maakt dat een aangepaste beglazing eigenlijk geen meerwaarde te bieden heeft. Maar wat biedt dan wel die meerwaarde?
Zonwering werkt verfrissend
De naam zegt het zelf: ‘zonwering’, het weren van de zon. Met de juiste zonwering kom je al een heel eind. Een klassiek rolluik houdt de warmte buiten, maar tezelfdertijd ook het zonlicht. Een ‘donker kot’ is niet aangenaam, dus is het beter om te opteren voor zonwering die wel nog zonlicht in je woning toelaat.
Buitenzonwering roept de zonnestralen een halt toe, nog voor ze de kans krijgen om glaspartijen op te warmen
Er zijn tal van soorten zonwering die je daarbij kunnen helpen. Kies bij voorkeur voor een screen of een type zonwering dat voor het raam geïnstalleerd wordt, dus aan de buitenkant. Een zonwering in je woning kan niet verhinderen dat je ramen opwarmen en dat die hitte vervolgens in je huis terechtkomt. Buitenzonwering roept de zonnestralen een halt toe, nog voor ze de kans krijgen om glaspartijen op te warmen.
Wil je de volgende hittegolf een serieuze stap voor zijn? Neem contact op met een van de deskundige medewerkers van Krial, maak een afspraak en vraag hem of haar naar de beste oplossing voor jouw situatie.
Meer weten over zonwering?