Waarom de veerspanning jaarlijks moet herzien worden
Waarom is een goede veerspanning noodzakelijk?
Relaxatie van de veren
Van zodra de sectionale poort gebruikt wordt merken we al een verminderde kracht van de veren. In vaktermen wordt gesproken van de zogenaamde relaxatie van de veren. In eerste instantie hoeft dat geen probleem te zijn, maar na verloop van tijd zal je wel merken dat de poort manueel minder eenvoudig te openen is.
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de relaxatie van de veren, waarbij de eerste effecten al na 200 uur gebruik merkbaar zullen worden. Na een periode van 600 uur gebruik zal de veerspanning zich stabiliseren om na 1.600 uur cruciaal af te nemen. Het is tussen deze periode dat ingrijpen belangrijk wordt. Op basis van het gemiddelde gebruik van een garagepoort wordt om die reden aangeraden om minstens jaarlijks de veerspanning opnieuw in te laten stellen. Wordt de poort frequenter gebruikt? Dan is een vroegere herziening noodzakelijk. In het andere geval geldt natuurlijk het omgekeerde.
Waarom laten uitvoeren door een expert?
Ook beveiliging van veerbreuk wordt aangeraden
Er bestaan verschillende systemen om voor extra veiligheid te zorgen. Het veerbreukbeveiligingssysteem is hier het meest bekende voorbeeld van. Dit systeem zorgt ervoor dat het palmechanisme bij veerbreuk in het veiligheidsblokkeerwiel valt. Niet alleen wordt de val gebroken maar zo komt ook het deurblad tot stilstand. Dit systeem is mogelijk bij zowel manuele als motor- en kettingbediende sectionale garagepoorten.
Opgelet: de aanwezigheid van een veerbreukmechanisme impliceert niet dat een herziening van de veerspanning niet meer noodzakelijk is.